Žiūrėti pilną versiją

Gaminame kalakutienos marinatą namuose
2012.06.25 11:31

Kalakutiena (nuotr. Gamintojo)

Prasidedant kepsnių sezonui reikia išmanyti ne tik kepimo, bet ir marinavimo gudrybes. Tinkamai paruoštas marinatas užtikrina pusę ruošiamo patiekalo sėkmės, nes suteikia kepsniui malonų aromatą, skonį bei paminkština mėsą. Svarbu žinoti, kaip pasigaminti marinatą kepsnių sezonui, suminkštinti ruošiamą mėsą bei kokiais prieskoniais pagardinti, kad kalakutiena neišdžiūtų ir būtų sveika.

Marinavimas – tai mėsos paruošimas kepti, suminkštinimas bei įtrynimas prieskoniais. Ruošiant kalakutieną, prieš tai geriausia ją apibarstyti prieskoniais ir kelioms valandoms pamerkti į skystą, rūgšties turintį marinatą. Tam puikiai tinka citrinų, pomidorų ar kitos mėgstamos sultys, vyno, obuolių, balzaminis actas. Actą reikia skiesti santykiu 1:10. Taip pat puikiai dera kefyras ar jogurtas, kurie itin suminkština mėsą.

Gaminant marinatą reikia žinoti, kaip teisingai apskaičiuoti, kiek iš viso jo reikės pasigaminti. Pasak „ARVI KALAKUTAI“ gamybos vadovės Rasos Dapkevičienės, marinato turi būti tiek, kad apsemtų mėsą. Dažniausiai vienam kilogramui mėsos užtenka 200 ml. Pažymėtina, kad marinatas gaminamas kambario temperatūroje, tačiau jau paruoštą kalakutieną reiktų marinuoti šaldytuve.

Marinuojant mėsą namuose, pirmiausia reikia išsirinkti mėgstamus prieskonius ir priedus - tai gali būti ir česnakai, pipirai, kvapieji pipirai, bazilikai ar raudonėliai. Jei mėgstate valgyti aštriai, kalakutienos kumpiui galite pasirinkti čili pipirus bei kitus azijietiškus prieskonius. Druską rekomenduojama dėti į marinatą, nes užbarsčius ant iškepto kepsnio, ji gali nevienodai pasiskirstyti. Jei jums patinka švelnesnis skonis, kalakuto krūtinėlę galima marinuoti be druskos, tik pabarstant kariu ar apšlakstant vaisių sultimis.

Lauko kepsniams tinka visi mėgstami marinatai, tačiau paruoštą kalakutieną reiktų patepti aliejumi, jos neperkepti bei neišdžiovinti. Tinkamai iškepus mėsą, ji būna sultinga ir išlaiko visas naudingas medžiagas.

Kai pasigaminote marinatą ir paruošėte kalakutieną, rekomenduojama mėsą kepti po poros valandų. Nepatartina užšaldyti jau pagamintą marinatą, nes atlaidinus mėsą, ištekės jos sultys kartu su visomis vandenyje ištirpusiomis medžiagomis.

Pateikiame keturis kalakutienos marinatų receptus:

Kalakutų krūtinėlę ar šlaunelių mėsą supjaustykite vienodo storio kepsniais. Paruoškite marinatą iš druskos, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, smulkintų juodųjų pipirų, pridėkite smulkintų česnakų ir rozmarinų. Marinuokite 2-3 valandas šaldytuve.

Kalakutų krūtinėlę supjaustykite apie 1 cm storio pjausniais ir keletui valandų pamerkite į mango–čili marinatą, kurį paruoškite iš mango sulčių, čili pipiriukų, aitriųjų paprikų dribsnių, druskos, medaus ir alyvuogių aliejaus.

Sumalkite kalakuto krūtinėlę (apie 500 g), įmaišykite 50 g grietinėlės, vieną kiaušinį, juodųjų pipirų, kario, druskos, 1-2 šaukštus smulkintų riešutų. Palikite faršą 20-30 min. šaldytuve. Iš gautos masės formuokite nedidelius kepsnelius ir kepkite ant grotelių ar kepsninėje kol gražiai apkeps. Galima kepti ir folijoje.

Supjaustykite kalakutų šlaunelių mėsą vienodo dydžio kubeliais. Paruoškite marinatą iš kefyro, druskos, aliejaus ir smulkintų prieskonių: baziliko lapelių, česnakų, citrinos žievelių, juodųjų maltų pipirų ir svogūnų laiškų.

Skanaus!

« Grįžti