« Grįžti 2013.05.30 22:27

Laukiniai žvėrys, apie kuriuos retas kuris žino

Žvaigždžiasnukis kurmis (nuotr. mixstuff.ru)

Raudonasis vilkas

Raudonasis vilkas – šunų šeimos plėšrūnas, aptinkamas Pietų ir Pietryčių Azijoje. Jie gyvena didžiuliuose klanuose, kurie kartais susiskaldo į mažesnes gaujas, kad pamedžiotų.

Raudonieji vilkai medžioja vidutinio dydžio kanopinius gyvūnus - išsekina juos ilgu persekiojimu ir nudobia. Žmonių jie bijo, tačiau nesunkiai gali stoti į kovą su laukiniais šernais, vandens buivolais ir netgi tigrais.

Babirusa

Babirusa išvertus iš malajų kalbos reiškia „kiaulė-elnias“. Šie gyvūnai yra kiaulių šeimos ir aptinkami tik Indonezijos saloje Sulavesis. Babirusos iltys auga visą gyvenimą ir jei jis jų nuolat negaląstų, iltys įaugtų į gyvūno kaukolę.

Rožinis šarvuotis

Rožinis šarvuotis arba kitaip vadinama „rožinė fėja“ siekia 9–12 cm ilgio neskaitant uodegos. Jo spalva varijuoja nuo blyškios iki sodrios rožinės. Jei jį išgasdinsi, jis gali per kelias sekundes įsikasti į žemę. Tai naktinis gyvūnas, paprastai rausiantis nedideles olas netoli skruzdėlynų, minta skruzdėlėmis ir jų lervomis.

Priekinių letenų nagais šarvuotis lengvai įsikasa į smėlingą žemę ir tiesiog po ja „plaukia“ kai vandenyje. Šarvuočio nugarą ir galvą saugo storos kaulinės plokštės, o pilvą ir šonus – storas kailis.

Fosa

Fosa – pats stambiausias Madagaskaro salos plėšrusis žinduolis, primenantis nedidelę pumą. Fosos kūnas masyvus ir prailgintas. Dėl trumpų nagų ir judrių pėdų ji gali laipioti po medžius ir peršokti iš vieno medžio į kitą.

Žirafinė gazelė

Žirafinė gazelė – antilopė su ilgu kaklu, aptinkama Rytų Afrikoje esančiose dykumose ar kitose vietose, kur auga dygūs krūmai ir akacija. Žirafinės gazelės galva – su didelėmis akimis ir ausimis. Jos gali pasiekti aukštesnes šakas, nei jų giminaitės gazelės ir antilopės, nes moka atsistoti ant dviejų kojų, o priekinėmis remiasi į medžio kamieną.

Plikasis smėlrausis

Plikasis smėlrausis turi daug svarvių žmonių savybių. Pirmiausiai – atsparumą vėžiui. Jis gyvena iki 28 metų, o tai nepaprastai daug tokio dydžio žinduoliui. Per tuos 28 metus smėlrausis beveik nesikeičia – lieka jaunas, sveikas ir galintis daugintis beveik iki savo dienų pabaigos. Palyginus su žmogaus amžiumi - tai tas pats jei 80 metų moteris atrodytų ir jaustųsi 50 metų jaunesne. Plikajį smėlrausį mokslininkai tyrinėja ir dėl onkologinių ligų pažinimo ir dėl senėjimo problemų.

Irrawaddy delfinas

Irrawaddy delfinas sutinkamas Indijos vandenyno pakrantėse nuo Bengalijos įlankos iki Australijos šiaurės. Skirtingai nuo kitų delfinų šeimos atstovų, jie turi snapą ir lankstų kaklą.

Sraigtaragis ožys

Sraigtaragis ožys arba marchuras – kalnų ožių šeimos kanopiniai gyvūnai, sutinkami šiaurės rytinėje Afganistano ir Pakistano dalyje. Tarptautinė gamtos ir gamtos resursų apsaugos organizacija pripažino, kad šiai rūšiai gresia išnykimas. Šiuo metu suaugusių sraigtaragių ožių pasaulyje yra pei 2500. Šis gyvūnas – vienas iš Pakistano simbolių. Kaip ožys kramto, jam iš burnos krenta pieno pavidalo substancija. Vietiniai ją išdžiūvusią surenka ir naudoja kaip vaistą nuo gyvačių įkandimo.

Kiwa hirsuta

Šis vėžių tipas aptinkamas Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje. Skirtingai nuo savo giminaičių, jo išorė – kailinė. Ilgi šilkiniai plaukai dengia jo kojas, ypač priekines. Šis gyvūnas išauga 15 cm ilgio. Šie krabai visiškai akli.

Riestanosė beždžionė

Tai pati rečiausia beždžionė pasaulyje. Ji gyvena keliuose Azijos regionuose ir vardą gavo dėl plokščios ir į viršų riestos nosies. Jų daugiausiai kalnų miškuose, o žiemą šios beždžionės keliasi į tolesnius regionus. Didelę savo gyvenimo dalį šie gyvūnai praleidžia medžiuose ir gyvena didelėmis (net po 600) grupėmis.

Karčiuotasis vilkas

Vienas iš keisčiausių vilkų. Panašus į lapę, tik ant neįprastai ilgų ir plonų kojų. Neproporcingą kūno sudėjimą pabrėžia didelės ausys ir trumpa uodega. Karčiuotasis vilkas gyvena atvirose pievose ir krūmingose lygumose, prie miškų ir pelkių, apaugusių aukšta žole. Veikiausiai ilgos kojos šiam vilkui reikalingos, kad aukštoje žolėje geriau matytų apylinkes.

Šiaurinis bangininis delfinas

Šiaurinis bangininis delfinas – labai mažai ištyrinėta gyvūnų rūšis. Jis gyvena šaltuose pietų pusrutulio vandenyse. Šie delfinai – itin greiti plaukikai, neturi matomų dantų ir nugaros pelekų.

Indijos muntjakas

Elninių šeimos žinduolis, sutinkamas Pietų ir Pietryčių Azijoje. Gyvena po vieną arba poromis, aktyvūs naktį, minta žole, vaisiais, paukščių kiaušiniais ir smulkiais gyvūnais. Artinantis plėšrūnui muntjakai išleidžia trumpą garsą, panašų į lojimą.  

Cyphonia clavata

Šis nepaprastas vabzdys maskuojasi po skruzdėle. Skruzdėlę primenanti dalis – tiesiog pridėtinė, kuri ir atitenka užpuolus plėšrūnui.

Malajinis kaguanas

Malajinis kaguanas neskraido, tačiau gali planuoti, persikelti nuo vieno medžio ant kito. Šis gyvūnas aktyvus naktį, minta minkštomis augalų medžiagomis – jaunais lapeliais, žiedais ir vaisiais. Sutinkamas indonezijoje, Tailande, Malaizijoje ir Singapūre.

Skiauterėtas elnias

Tai vienintelė tokia elnių rūšis. Sutinkama Kinijos pietuose. Aktyviausi prieblandos laiku – vakarais ir rytais. Mėgsta gyventi po vieną, bendraudami su kitais elniais išleidžia „lojantį“ garsą. Išore jie skiriasi trumpais nesišakojančias ragais, dažnai nematomais iš po skiauterės ir ilgomis iš burnos kyšančiomis iltimis.

Nėginė

Priklauso primityvių vandens stuburinių gyvūnų šeimai. Aptinkama Šiaurės ir Pietų pusrutulio vandenyse bei Arkties vandenyno baseine. Jos prisisiurbia prie žuvies savo naguota burna ir geria jos kraują. Šie gyviai beveik nesikeičia jau 300 milijonų metų.

Usūrinis šuo

Plėšrus šuninių šeimos žinduolis. Nepaisant didelio panašumo į paprastąjį meškėną, usūrinis šuo su pastaruoju neturi nieko bendra. Gyvena Kinijoje, Japonijoje ir Korėjos pusiasalyje. Iškilus menkiausiam pavojui usūrinis šuo ne kovoja, o apsimeta negyvu. Tai dažnai šį gyvūną išgelbsti.

Mara

Argentinoje ir akmeninėje Patagonijos dalyje gyvenantis jūrų kiaulyčių šeimai priklausantis stambus graužikas.

Karališkoji Amazonės musinukė

Šis mažas paukštelis minta vabzdžiais ir stato pakankamai didelius lyginant su savo dydžiu lizdus – diametro net iki dviejų metrų. Jų lizdai paprastai kabo virš vandens, kur plėšrūnai jų nepasiekia.

Cephalophus zebra

Šie antilopių šeimos atstovai gyvena Vakarų Afrikoje. Antilopes skiria zebui būdingos juostos ant kūno.

Žvaigždžiasnukis kurmis

Mažytis gyvūnas, aptinkamas drėgnuose Šiaurės Kanados ir JAV Šiaurės rytinėje dalyje. Jį lengva atpažinti pagal 11 porų rožinių priedų, ant kurių yra 25 tūkst. receptorių.  

Parengta pagal mixstuff.ru indormaciją